ارزیابی مخاطرات جیوه، ناشی از مصرف مکمل‌های پروتئینی ورزشی

فرد, اسماعیل and طبیعی, امید and نوروزنژاد فرد, محمدجواد (1396) ارزیابی مخاطرات جیوه، ناشی از مصرف مکمل‌های پروتئینی ورزشی. مجله بهداشت و توسعه, 6 (3). pp. 236-246. ISSN 2322-1380

[img] Text
kmu-jhad-v6n3p236-fa.pdf

Download (1MB)

Abstract

مقدمه: هدف از تحقیق حاضر تعیین میزان فلز سنگین جیوه در مکمل‌های پروتئینی مورد مصرف ورزشکاران و ارزیابی خطر بهداشتی جیوه حاصل از مصرف این مکمل‌ها در ورزشکاران بوده است. در این پژوهش خطر سلامتی جیوه با اندازه‌گیری جیوه در نمونه مکمل‌های پروتئینی مورد مصرف تعیین و ارزیابی شد. روش‌ها: در این پژوهش مقطعی 7 نمونه از پرمصرف‌ترین مکمل‌های پروتئینی موجود در بازار مصرف با 3 تکرار برای هر نمونه، از مراکز فروش مجاز در شهر شیراز تهیه و تجزیه‌وتحلیل شدند. اندازه‌گیری غلظت جیوه موجود در هر نمونه از طریق هضم اسیدی و از روش فن بخار سرد و با استفاده از دستگاه نشر اتمی ICP تعیین گردید. در پایان داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 تحلیل آماری شدند. نتا‌یج: میانگین غلظت جیوه در نمونه‌ها برابر با 06/0±17/0 میلی‌گرم در کیلوگرم وزن خشک محاسبه شد که از رهنمودهای بین‌المللی (USEPA، WHO، FDA و JECFA) کم‌تر بود. از سویی دیگر برآورد سیبل خطر (THQ) جیوه در نمونه‌ها بیشتر از یک محاسبه شد. بحث و نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان داد که مصرف مکمل‌های پروتئینی ورزشی، یک خطر جدی برای سلامت ورزشکاران و دیگر مصرف‌کنندگان از نظر تجمع فلز جیوه است. در نتیجه بایستی ملاحظات خاصی برای مصرف این مکمل‌ها توسط ورزشکاران در نظر گرفته شود.

Item Type: Article
Subjects: A General Works > AI Indexes (General)
R Medicine > RA Public aspects of medicine
R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
Depositing User: mehdinejad
Date Deposited: 23 Jun 2018 05:35
Last Modified: 23 Jun 2018 05:35
URI: http://eprints.kmu.ac.ir/id/eprint/27393

Actions (login required)

View Item View Item