سنجش و مقایسه آلودگی جیوه در بافت عضله گروه های طولی مختلف ماهی کپور معمولی موجود در تالاب شادگان

خوشناموند, مهدی and موجودی, فاطمه and خسروی, رسول (1395) سنجش و مقایسه آلودگی جیوه در بافت عضله گروه های طولی مختلف ماهی کپور معمولی موجود در تالاب شادگان. مجله بهداشت و توسعه, 5 (1). pp. 45-57. ISSN 2322-1380

[img] Text
kmu-jhad-v5n1p45-fa.pdf

Download (627kB)

Abstract

مقدمه: با توجه به اهمیت بوم­­شناختی تالاب شادگان به عنوان یک تالاب بین­­المللی و با ارزش و وجود گزارش­هایی مبنی بر وجود جیوه بیش از حد­ مجاز در آب و بافت­های پرندگان این تالاب و در راستای تکمیل مطالعات قبلی، این پژوهش به سنجش و مقایسه جیوه موجود در بافت عضله گروه­های طولی ­مختلف ماهی ­کپور ­معمولی و همچنین مطالعه میزان همبستگی جیوه با پارامتر­های ریخت­­شناسی این ماهی شامل طول ­استاندارد، طول ­کل و وزن ­کل می­پردازد. روش‌ها: در این مطالعه مقطعی 41 نمونه ماهی کپور ­معمولی به صورت کاملاً تصادفی در فصل تابستان سال 1390 از تالاب شادگان صید شدند و سپس در سه گروه طولی طبقه­بندی شدند. از بافت عضله هر کدام از ماهیان صید شده، نمونه­هایی تهیه شد و غلظت جیوه ­کل در آن­ها با استفاده از دستگاه آنالیز جیوه اندازه‌گیری شد. تعیین رابطه غلظت ­جیوه در نمونه­ها با پارامترهای ریخت شناسی با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون صورت گرفت. نتا‌یج: میانگین (± انحراف معیار) غلظت جیوه­ کل در گروه­های طولی A،B و C به ترتیب 15/0±337/0، 21/0±556/0 و 19/0±798/0 بر­حسب میکرو­گرم بر­گرم وزن ­خشک به دست آمد. مقایسه غلظت­ جیوه در بافت عضله ماهیان مربوط به این 3 گروه طولی، اختلاف آماری معنی­داری را از خود نشان داد (001/0P=)، به طوری که با افزایش وزن و طول ماهیان صید شده، غلظت جیوه نیز افزایش ­یافت. بحث و نتیجه‌گیری: غلـظت جیوه در ماهیـان با وزن بالاتر از 500 گرم بیشتر از حد مجاز WHOو EPA بود، لذا ضروری است که در مورد مصرف گوشت این ماهی احتیاط شود.

Item Type: Article
Subjects: A General Works > AI Indexes (General)
R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
Depositing User: mehdinejad
Date Deposited: 11 Jun 2018 05:28
Last Modified: 11 Jun 2018 05:28
URI: http://eprints.kmu.ac.ir/id/eprint/27240

Actions (login required)

View Item View Item